Persoonlijk contact

 Pro actief

 Kritisch

 Flexibel

VOF omzetten naar BV

Heeft u een VOF en vraagt u zich af of het verstandig is om deze om te zetten naar een besloten vennootschap? IndeBV legt uit wanneer u uw VOF kunt omzetten naar een BV. Vraag advies op maat aan bij onze fiscalisten.

  • Het eerste advies van de fiscalist is geheel gratis
  • Alle voor- en nadelen overzichtelijk op een rijtje
  • Met terugwerkende kracht uw onderneming omzetten

Na het eerste gratis advies besluit u of u zich verder door ons wilt laten adviseren. Wij informeren u over wanneer en hoe u uw onderneming omzet.

Bel 085 303 1187 Advies aanvragen VOF omzetten naar BV

video
play-sharp-fill

Minder belasting betalen

Voor een BV geldt dat u belasting moet betalen net zoals u als vennoot in een VOF ook belasting moet betalen over uw winstaandeel. Hoeveel belasting u betaalt, is echter afhankelijk van de rechtsvorm. Als vennoot van een VOF betaalt u inkomstenbelasting en bij een BV vennootschapsbelasting. Wanneer u als vennoot circa € 100.000,- winst of meer per jaar heeft, dan wordt het interessant om uw aandeel in de VOF om te zetten naar een BV.

Inkomstenbelasting VOF

Als vennoot van een VOF betaalt u inkomstenbelasting over de winst van de onderneming. In de laagste belastingschijf is dit ongeveer 36%, in de hoogste is dit percentage 52%.

Vennootschapsbelasting BV

Bij een BV betaalt u vennootschapsbelasting over de winst van het bedrijf. Het belastingpercentage dat u dient te betalen bedraagt slechts 20% of 25%.

Houd rekening met de regels

Het lijkt nu misschien voor de hand liggend om uw aandeel in de VOF om te zetten naar een BV, maar houd ook rekening met het volgende:

  • Als vennoot in een VOF, profiteert u van voordelige regelingen, zoals de zelfstandigenaftrek, startersaftrek en mkb-winstvrijstelling.
  • U dient als directeur zelf in dienst te treden bij de BV en uzelf een minimaal salaris van € 45.000,- te betalen. Een fiscalist kan u echter helpen om deze regels in uw situatie zo optimaal mogelijk toe te passen.

Beperkte aansprakelijkheid

Een belangrijk verschil tussen de VOF en de BV is de aansprakelijkheid. Wilt u met uw privévermogen aansprakelijk blijven voor de onderneming of enkel met uw zakelijke vermogen? Wanneer uw bedrijf groeit, worden de risico’s groter en wordt het mogelijk aantrekkelijk om over te stappen naar een BV.

Hoofdelijke aansprakelijkheid VOF

Bij de VOF bent u hoofdelijk aansprakelijk voor eventuele schulden. Dit wil zeggen dat schuldeisers uw privévermogen en bezittingen kunnen aantasten wanneer uw onderneming bijvoorbeeld failliet gaat.

Beperkt aansprakelijk bij BV

U bent enkel aansprakelijk met uw zakelijke vermogen wanneer u een BV opricht. Zou de onderneming failliet gaan, dan kunnen schuldeisers uw woning en privévermogen niet opeisen.

Een volledig advies op maat

Om te zorgen dat u stappen kunt ondernemen op basis van ons fiscale advies, krijgt u een overzichtelijke rapportage met onder meer de voor- en nadelen van de omzetting in uw situatie, de voordeligste methode en risico’s. Als u besluit uw onderneming om te zetten, begeleiden we u graag bij dit gehele proces.

Hoe kunt u uw aandeel in een VOF omzetten naar een BV?

Zodra u heeft besloten om uw aandeel in een VOF om te zetten naar een BV, dient u eerst een besloten vennootschap op te richten. Vervolgens zijn er drie methodes om uw onderneming om te zetten.

  • Geruisloze omzetting
  • Ruisende omzetting
  • Activa-passiva transactie

Wilt u weten of het in uw geval interessant is om uw aandeel in een VOF om te zetten naar een BV en welke methode het voordeligst is? Neem dan contact op met onze fiscalisten.

Advies VOF omzetten naar BV

Voor meer informatie neemt u contact op met IndeBV of vraag direct advies aan via onze website.

Bel 085 303 1187 Advies aanvragen VOF omzetten naar BV